AMMLA
Η AMMLA είναι η Ένωση Τεκτονικών Μουσείων, Βιβλιοθηκών και Αρχείων στην Ευρώπη.
Η αποστολή της AMMLA είναι να βοηθήσει και να στηρίξει, μέσω της εκπαίδευσης, τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, το συντονισμό των προσπαθειών και άλλων μέσων, τη διαχείριση και τη διατήρηση της κληρονομιάς.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά μουσεία και βιβλιοθήκες είναι μέλη του Συλλόγου.
Διεθνές Συνέδριο της AMMLA – Κέρκυρα 2018
H σημασία της Κέρκυρας στην ελληνική τεκτονική ιστορία είναι σε όλους γνωστή και η λεπτομερής και τεκμηριωμένη καταγραφή της θα αποτελεί για αρκετά χρόνια αντικείμενο εξειδικευμένης επιστημονικής έρευνας. Οπότε δεν υπήρχε καταλληλότερο μέρος, για να φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κορυφαία συνάντηση που αφορά στη διατήρηση της ιστορικά τεκμηριωμένης μνήμης του τεκτονισμού σε διεθνές επίπεδο.
Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο της Association of Masonic Museums, Libraries and Archives (AMMLA / www.ammla.org), ενός ευρωπαϊκού διεθνούς οργανισμού που έχει ως σκοπό την προβολή της ιστορίας του τεκτονισμού, το άνοιγμά του και σε ενδιαφερόμενους εκτός του τεκτονικού χώρου και την διασύνδεση των φορέων που θεραπεύουν την έρευνα και την ιστορική μνήμη του.
Η ετήσια συνάντηση- συνέδριο της AMMLA για το έτος 2018 πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2018 στο Νησί των Φαιάκων και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ιστορικής Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
Μέλη της AMMLA είναι τεκτονικά μουσεία, αρχεία και βιβλιοθήκες της Αγγλίας, Σκωτίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Ρουμανίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας και Ηνωμένων Πολιτειών (Νέας Υόρκης, Πενσυλβάνιας).
Από την Ελλάδα μοναδικό μέλος της AMMLA είναι από το 2013 το Τεκτονικό Μουσείο του Φοίνικος Κερκύρας, ιδρυμένο το 2006, υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώθηκε και το εν λόγω συνέδριο, συμπίπτοντας και με το επετειακό για τη Στοά κατά παράδοση έτος 2018.
Η πρόταση για τη διοργάνωση του συνεδρίου του 2018 στην Κέρκυρα έγινε το 2016 κατά την ετήσια συνάντηση της AMMLA στο Παρίσι και επισημοποιήθηκε την επόμενη χρονια στο συνέδριο του Λονδίνου (το οποίο συνέπεσε και με τον εορτασμό των 300 ετών από την ίδρυση της πρώτης Μ:. Στ:. της Αγγλίας).
Στο συνέδριο της Κέρκυρας παρευρέθησαν δεκαεννέα (19) αντιπροσωπείες από τις εξής χώρες: Γαλλία (με 5 διαφορετικές αντιπροσωπείες), Αγγλία (Ηνωμένη Μεγάλη Στοά), Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σουηδία , Ελβετία , Βέλγιο , Ισλανδία , Ουγγαρία , Νορβηγία και Ελλάδα.
Οι δραστηριότητες του Συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της 5ης Ιουλίου με την εμφάνιση και την εγγραφή των συνέδρων, καθώς και την παράδοση του συνεδριακού υλικού στους συνέδρους κατά την καθιερωμένη επίσημη υποδοχή τους και την δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμή τους στον κήπο του ξενοδοχείου Corfu Palace.
Στη συνέχεια, μετέβησαν στο κτήριο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (ιδρυθείσα το 1840), όπου και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μουσικής του ιδρύματος.
Η μουσική μονοπώλησε τον προγραμματισμό του απογεύματος με συναυλία προς τιμή των συνέδρων μικρού μουσικού σχήματος της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» (έτος ίδρυσης: 1890). Η βραδιά έκλεισε με δείπνο στο παλαιό και παραδοσιακό Κερκυραϊκό εστιατόριο ΡΕΞ που βρίσκεται δίπλα στο Λιστόν και το καλωσόρισμα των Συνέδρων και των συνοδών τους υπό του Επαρχιακού Μεγάλου Διδασκάλου Ιονίων Νήσων Πσβ⸫ αδ⸫ Ι.Τ., ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης.
Η 6η Ιουλίου ξεκίνησε με την ξενάγηση στο Τεκτονικό Μουσείο της Σ:. Στ:. «Φοίνιξ Κερκύρας». Σε αυτό οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τεκμήρια της κερκυραϊκής τεκτονικής ιστορίας από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις μέρες μας και να επισκεφθούν τον Ναό της Στ⸫, ο οποίος, όντας και ο ίδιος ένα εν τεκτονική λειτουργία μουσείο, φιλοξενεί σημαντικά τεκμήρια, καθώς και χαρακτηριστικά στοιχεία της πολυκύμαντης και υπερδιακοσαετούς ιστορικής πορείας του επτανησιακού τεκτονισμού.
Κατόπιν, οι σύνεδροι μετέβησαν στο κτήριο της Αναγνωστικής Εταιρίας, όπου μετά τον χαιρετισμό του Βθ⸫ ΜΔ Πανσ⸫ αδ⸫ Σπύρου Ανδριώτη (ως Συντονιστή του εν Κερκύρα Συνεδρίου της AMMLA), τα τακτικά μέλη πραγματοποίησαν την συνέλευση-ολομέλειά τους, αναγνώστηκαν και εκρίθησαν τα πρακτικά του προηγούμενου συνεδρίου του Λονδίνου του 2017, καθώς και οι αναφορές του γραμματέα και του ταμία οι οποίες και ενεκρίθησαν ομόφωνα.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου Δ.Σ. και έλαβε χώρα διεξοδική συζήτηση για τα θέματα και τους στόχους της AMMLA.
Νέος πρόεδρος της AMMLA εξελέγη ομόφωνα ο Γερμανός αδ. Thad Peterson στη θέση του άρτι μεταστάντος μακαριστού Γάλλου αδ. Francois Rognon.
Επίσης, αποφασίστηκε το επόμενο συνέδριο της AMMLA να πραγματοποιηθεί στο Bayreuth της Γερμανίας από 4 έως 7.7.2019.
Εκεί θα εορταστούν και τα τριάντα (30) έτη από ιδρύσεως της Ένωσης Τεκτονικών Μουσείων της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, ξεκίνησε μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετιζόμενες με την ιστορία και τις προοπτικές της επιστημονικής έρευνας στον τεκτονικό χώρο. Στις ομιλίες της ημέρας ξεχώρισαν οι εξής: «The influence of Freemasonry on the Great Union of Romania of 1918» (Danacu Viorel, EMΣτ Ρουμανίας), «Masonic Diplomas» (Iuliana Grazynska, Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Poznan), «Some new acquisitions by the Grande Loge Féminine de France», «Freemasonry and Modernism» (Μαρία Σουρβίνου), «Οι λόγιοι της Σ⸫ Στ⸫ “Φοίνιξ Κερκύρας”», «Phoenix: Its building and the Masonic Charity Foundation of the Art School of Corfu», «H μουσική στην Κέρκυρα και μερικές τεκτονικές διασυνδέσεις» (ΣΔ αδ. Σ.Ρ.).
Η επίσκεψη δε στο περίφημο Παλάτι του Αχιλλείου πρόσφερε στους συνέδρους άλλη μιαν όψη της κερκυραϊκής ιστορίας.
Ομοίως και η ολοκλήρωση της ημέρας στην διεθνούς φήμης παραδοσιακής ταβέρνας «Ο Τρύπας».
Η 7η Ιουλίου ξεκίνησε με την ξενάγηση στους χώρους και στις συλλογές της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας. Στη συνέχεια, καλωσόρισε τους συνέδρους ο Μέγας Διδάσκαλος της ΕΜΣτΕ, Σεβτ. αδ. Γεώργιος Δεληγιώργης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τη διοργάνωση και κήρυξε την έναρξη μιας σειράς από πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες.
Ο ΣΔ του «Φοίνικος», Α. Μ., προβλημάτισε γόνιμα με την ομιλία του με τίτλο «Μνήμη-Μνήμες-Μουσείο». Στη συνέχεια ο έγκριτος και πολυγραφότατος ερευνητής της τεκτονικής ιστορίας Pierre Mollier παρουσίασε εξαιρετικής σημασίας τεκμήρια από το Αρχείο της Μ⸫ Α⸫ της Γαλλίας σχετιζόμενα με τις υπό την δικαιοδοσία της κατά τον 19ο αιώνα κερκυραϊκές Στοές : «Bienfaisance et Philogénie Réunies» αρ. 1361 (1810), «Saint Napoleon» αρ. 1300 (1809), «La Paix» (1811) και «Φοίνιξ» (1843).
H συνεδρία ολοκληρώθηκε με δύο ομιλίες που αφορούσαν την οργάνωση και την προβολή δύο σημαντικών μουσείων, εκείνου του Cultural Masonic Centre της Χάγης και του εμβληματικού και σημαντικού από όλες τις απόψεις τεκτονικού ιδρύματος Library and Museum of Freemasonry της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας (UGLE), το οποίο εκπροσωπήθηκε από την επιμελήτριά του δρ. Vicky Carroll.
H επίσκεψη της ημέρας πραγματοποιήθηκε στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το οποίο, στεγαζόμενο στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας, προσφέρει στον προσεκτικό επισκέπτη την επιπλέον ευκαιρία να παρατηρήσει και άλλες ψηφίδες κερκυραϊκής τεκτονικής ιστορίας.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Σ⸫ Στ⸫ «Ο Φοίνιξ Κερκύρας» στο ξενοδοχείο Corfu Palace, συνδυάζοντάς το και με τον εορτασμό του Θερινού Ηλιοστασίου του 2018.
Το συνέδριο της AMMLA στην Κέρκυρα υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός για τον ελλαδικό τεκτονισμό, ιδιαιτέρως για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορική προοπτική και την τεκμηριωμενη έρευνα της Συντεχνίας.
Η Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος φιλοξένησε με τον πλέον αρμόζοντα τρόπο την όλη διοργάνωση, η οποία αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον κερκυραϊκό τεκτονισμό, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που η διοργάνωση φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί, ότι η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε πρωτίστως με την εθελοντική προσφορά των αδ:. αδ:. του «Φοίνικος Κερκύρας», γεγονός που καταδεικνύει την οργανωτική ετοιμότητά τους και σε αυτόν τον τομέα.
Το Συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο ΠΣβ αδ. Σπυρίδων Ανδριώτης (ΒθΜΔ της ΕΜΣτΕ). Την Τιμητική Επιτροπή του συνεδρίου αποτέλεσαν ο Σβτ αδ Γιώργιος Δεληγιώργης (ΜΔ της ΕΜΣτΕ), ο ΠΣβ αδ. Ι. Τ. (ΕπΜΔ Ιονίων Νήσων), ο ΣΔ αδ:. Α. Μ. (Σ.Στ. Φοίνιξ Κερκύρας και Μεγ:. Εφορος Μουσείου και Βιβλιοθήκης της ΕΜΣΤΕ), ο Σβτ:. αδ:. Αναστάσιος Αλμπάνης (ΜΔ της Μ:. Στ:. του Σήματος της Ελλάδος) και ο αδ:. Ι. Π. (ιστορικός). Η Οργανωτική Επιτροπή απαρτίστηκε από τον Βέλγο αδ. Frank Lankenaken (Γραμματέα AMMLA), τον ΠΣβ αδ:. Αλέξανδρο Τσατσαρούνο (Μ:. Γρ:. ΕΜΣτΕ), τους εννέα Σ.Δ. αδ:. αδ:. και τους πέντε αδ:. αδ:. Την δε Επιστημονική Επιτροπή στελέχωσαν ο ΠΣβ αδ. Γεώργιος Μπουσούτας-Θανάσουλας (Προέδρος ΣΓΥ), ο Σβτ:. αδ:. Δημήτριος Κοντέσης (ΠΜΔ), οι ΣΔ αδ:. αδ:. Α. Μ., Κ. Π. και Κ. Χ., οι αδ:. Αδ:. Δ. Ζ. και Κ. Λ., και η κ. Μαρία Σουρβίνου.
Την Γραμματεία του συνεδρίου είχε η κ. Μαρία Ξυφαρά.
Το συνέδριο της AMMLA κατέδειξε ότι η εν Ελλάδι ιστορική έρευνα του χώρου μόνο θετικά έχει να αποκομίσει από την εξωστρέφεια της επιστημονικής εργασίας που συντελείται, καθώς και ότι η διεθνής ερευνητική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον τα πορίσματα της επιστημονικά τεκμηριωμένης εργασίας, αφού θεωρεί και την Ελλάδα ως μια ακόμη terra incognita της τεκτονικής ιστορίας.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ως προς τα παραπάνω, ότι το εν Κερκύρα συνέδριο της AMMLA έδωσε την ευκαιρία, με βάση αρχειακές πηγές και ιστορικά τεκμήρια, να αποσαφημιστούν διάφορα ζητήματα σχετιζόμενα με χρονολογικούς σταθμούς της κερκυραϊκής τεκτονικής ιστορίας και με πρόσωπα που έδρασαν στο πλαίσιό της.
Πλέον τούτων, το συνέδριο της Κέρκυρας έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός γόνιμου βήματος προβληματισμού, σχετικού με την ευρύτερη ιστορία του τεκτονικού χώρου και με τη συγκέντρωση, καταγραφή, προβολή και πρόσβαση ερευνητών και μη σε διεθνές επίπεδο στα σχετιζόμενα με τον τεκτονισμό ιστορικά τεκμήρια /κειμήλια. Ιδιαίτερη σημασία, μάλιστα, δόθηκε στις στρατηγικές προβολής του χώρου προς ανθρώπους που δεν ανήκουν στην Συντεχνία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξωστρέφειας και αναθεώρησης εκ των πραγμάτων ξεπερασμένων πρακτικών και πεποιθήσεων.
Το συνέδριο της AMMLA του 2018 στέφτηκε με απόλυτη οργανωτική και επιστημονική επιτυχία και τούτο κατέστη φανερό τόσο από τα λόγια των παρισταμένων Συνέδρων, όσο και από το πλήθος των συγχαρητηρίων επιστολών που έλαβε τόσο το Μουσείο, όσο και η Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος σχεδόν από το σύνολο των τεκτονικών οργανισμών και χωρών που συμμετείχαν στις εργασίες του.