Τεκτονικό Μουσείο.

Το Τεκτονικό Μουσείο της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ”, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Αδελφών της Αρχαιότερης εν συνεχεί λειτουργία Στοάς της Ελλάδος “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”, το έτος 2006 και στεγάζεται στον 2ο όροφο του ιδιοκτήτου κτηρίου της Στοάς στην Κέρκυρα.

Ψυχή αυτής της σημαντικής δραστηριότητας ήταν και είναι ο Πσεβ. Αδ. Σ. Α., στο πρόσωπο του οποίου συνδυάζεται ιδανικά ο χειρώναξ και ο θεωρητικός Τέκτων.

Φιλοξενεί τεκτονικά ενθύμια τόσο της ίδιας της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”, όσο και παλαιοτέρων Στοών (και αλλοδαπών Τεκτονικών Δυνάμεων), οι οποίες λειτούργησαν στην Κέρκυρα από τα τέλη του 18ου αιώνος και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνος.

Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται ενδεικτικά κειμήλια των Στοών “Πυθαγόρας”, “San Napoleon”, “La Paix”, “Beneficenza”, “Ενωμένες Beneficenza & Filogenia”, “Πρόοδος”, “Ένωσις Λευκάδος”, κλπ., όπως παλαιά ξίφη, πορσελάνινα σερβίτσια φαγητού, περιζώματα και κοσμήματα, διπλώματα, καθώς και πολλά ενθυμήματα από την ιστορική πορεία της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”.

Μεγάλης σπουδαιότητας έκθεμα αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο Σύνταγμα της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος που δημιούργησε ο Δ. Ρώμας (1811), της πρώτης Μεγάλης Στοάς στην ελληνική επικράτεια, το ξίφος αυτού, καθώς και πλήθος ιστορικών εγγράφων (μέρος των οποίων εκτίθεται), τα οποία αποτελούν πλούσιο ιστορικό τεκτονικό αρχείο της Στοάς “ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”.

Τον Ιούλιο του 2018 οργανώσαμε το διεθνές συνέδριο της AMMLA με εξαίρετες στο ενδιαφέρον τους διεθνείς αλλά και ελληνικές, κυρίως κερκυραϊκές, ανακοινώσεις και εισηγήσεις. Ο απόηχος της επιτυχίας του συνεδρίου και ως περιεχόμενο, αλλά και ως φιλοξενία, καταγράφεται μέχρι σήμερα στα μηνύματα των αλλοδαπών αδελφών συνέδρων, όπως: «Η αρχαία φιλοσοφία είναι ζωντανή στην Ελλάδα!» ή «Μας φιλοξενήσατε όπως ο Αλκίνοος τον Οδυσσέα!».

Το Τεκτονικό Μουσείο της Στοάς, από το 2013, είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεκτονικών Μουσείων – Βιβλιοθηκών και Αρχείων (Association of Masonic Museums, Libraries and Archives – AMMLA).